5 Καλλιτέχνες μίλησαν για την Ελλάδα του 2015

Τι σχέση μπορεί να έχουν καλλιτέχνες από περασμένους αιώνες, να μιλούν για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας; Είναι απλό. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο άνθρωπος δεν αλλάζει εύκολα.

1. Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989):

 

 

dali-1
Ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς υπερρεαλιστές ζωγράφους είχε πει κάποτε: «Τα λάθη έχουν σχεδόν πάντα ένα ιερό χαρακτήρα. Ποτέ δεν προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε. Αντιθέτως: ο εξορθολογισμός τους, μας οδηγεί να τα κατανοήσουμε βαθύτερα. Μετά από αυτό, θα είναι δυνατό να μετουσιωθούν.» Τι σας θυμίζει; Ναι! Μάλλον θα αναφέρεται ο άνθρωπος στις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας που έφεραν την καταστροφή. Ελπίζουμε να μην συνεχιστεί να γράφει ιστορία η λίστα των καταστροφικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα, αν και ο απολογισμός της νέας κυβέρνησης θα ειναι βαρύς (δυστυχώς μετά από νέα λάθη, κακούς διαχειρισμούς, μη εναλλακτικά πλάνα κλπ. Αλλά τουλάχιστον με τεράστια προσπάθεια και σε καλύτερες βάσεις με λιγότερη διαθφορά)
2. Πάμπλο Πικάσο (1881-1973):

 

37222402pica_20010627_30035.jpg
Μένουμε Ισπανία και πάμε σε ένα πιο μεταγενέστερο καλλιτέχνη. Όταν έλεγε ο Πικάσο ότι «Η παρόρμηση να καταστρέψεις είναι επίσης μια δημιουργική παρόρμηση». Σίγουρα δεν είχε κατά νου την σημερινή τραγική κατάσταση στην Ελλάδα. Βέβαια η φράση αυτή ταιριάζει γάντι με την συμπεριφορά του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόϊμπλε. Νομίζω το απόφθεγμα τα λέει όλα. Κάποιοι μπορεί και να το συνδέσατε και με την φίλτατη Άγκελα Μέρκελ. Ορθά.
3. Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519):

 

24713145422
Μεταφερόμαστε στην εποχή της Αναγέννησης και ελπίζουμε και εμείς σε μια πιο αναγεννημένη Ελλάδα. Σκούρο ε; Ο Νταβίντσι τα έλεγε και τελικά επιβεβαιώθηκε. «Η μεγαλύτερη απάτη των ανθρώπων είναι που υποφέρουν από τις δικές τους απόψεις». Ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός στης Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να σάρωσε στις εκλογές, να κέρδισε τον Ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, αλλά έχασε την δεδηλωμένη από την Βουλή της Ελλάδας και τους ίδιους του τους βουλευτές, ενώ δύσκολες ώρες πέρασε και στις διαβουλεύσεις που κατέληξαν σε ένα 3ο μνημόνιο και όπως φαίνεται στο Βατερλώ του Αλέξη.
4. Βίνσεντ Βαν Γκονγκ (1853-1890):

 

BIO_Biography_Vincent-Van-Gogh-Alienated-Artist_SF_HD_768x432-16x9
«Λαχταρώ τόσο πολύ να κάνω όμορφα πράγματα. Αλλά, τα όμορφα πράγματα απαιτούν προσπάθεια, και απογοήτευση και επιμονή». Ο Ολλανδός καλλιτέχνης στηρίζει τους Έλληνες σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες! Αναμένουμε η απογοήτευση των τελευταίων χρόνων να φύγει και τη θέση της να πάρει η λύτρωση. Η προσπάθεια του Τσίπρα ήταν μεγάλη, η επιμονή όμως του Ελληνικού λαού μεγαλύτερη.
5. Μιχαήλ Άγγελος (1475-1564):

 

Michelangelo_1
«Κάνω κριτική δημιουργώντας και όχι βρίσκοντας λάθη». Αυτό θα πρέπει να αναλογιστούν κυρίως οι Γερμανοί εταίροι, που κυριολεκτικά μας έχουν ψήσει το ψάρι στα χείλη το τελευταίο διάστημα. Η σκληρή κριτική που έχουμε δεκτεί από τους εταίρους για τα λάθη του παρελθόντος στην Ελλάδα, έπεσαν καταπέλτης. Επιπλέον, δεν αφήνουμε έξω από το γνωμικό τους Έλληνες πολίτες και εκλελεγμένους βουλευτές (ακόμα και από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ) που με την τωρινή αλλοπρόσαλη συμπεριφορά τους πάνε κόντρα στην κυβέρνηση που ψήφισαν, κατακρίνουν χωρίς να έχουν εναλλακτικές ουσιαστικές λύσεις μια κυβέρνηση που προσπάθησε αλλά έχασε τη μάχη συνθηκολογόντας.
Σιεροκουτάλα

Leave a comment